האם בשכונת המגורים שלכם מתוכנן להתקיים פרויקט פינוי בינוי?
האם מתחם המגורים בו אתם מתגוררים מהווה חלק מתוכנית תמ"א 35 (תוכנית מתאר ארצית שנועדה להגדיר את מדיניות התכנון ופריסת הישובים בישראל עד שנת 2020)?
כך או כך, אם פרויקט מסוג זה מעסיק אתכם בתקופה זו רצוי שתבינו מהם התהליכים אותם יש ליישם לפני שאתם ניגשים למימוש פרויקט מסוג זה.
משרדנו יקותיאל ושות' משרד עורכי דין מומחים בהתחדשות עירונית, פינוי בינוי ותמ"א 38,
מזמין אתכם לקרוא אודות אחד השלבים הראשונים בתהליך – הכנת תסקיר חברתי למיזם התחדשות עירונית – ולהבין מהי משמעות התסקיר, מהי חשיבותו, מה הוא כולל
ומדוע הוא מהווה את אבן הדרך הראשונית לקיום פרויקט התחדשות עירונית.
בתחילה נבין מהו בעצם תסקיר חברתי להתחדשות עירונית
על מנת לגשת ולהתחיל במיזם של התחדשות עירונית יש בשלב הראשון להגיש תסקיר חברתי. מדובר במצגת ממצה וברורה המהווה אחד מהשלבים הראשונים וההכרחיים בתהליך הכולל של ליווי חברתי עבור כל מתחם המתעתד להתחיל בתהליך של התחדשות עירונית.
התסקיר החברתי ייערך על ידי עורך דין, יזם או כל גורם המעורב בתהליך של התחדשות עירונית והוא תקף לכל תהליך באשר הוא, בין אם מדובר בתהליך של תמ"א ובין אם מדובר בתהליך התחדשות עירונית במסגרת פינוי בינוי.
בתסקיר תבוא לידי ביטוי התייחסות ממוקדת למאפייניו הייחודיים של האזור בו מתוכננת ההתחדשות העירונית והאוכלוסייה המתגוררת בו בימים אלה, טרום תהליך ההתחדשות העירונית, תוך הכרה והבנה מעמיקה של מאפייניה וצרכיה של האוכלוסייה האמורה.
דגש מיוחד יושם על אוכלוסיות רגישות.
מה כולל התסקיר החברתי?
מסמך התסקיר החברתי נועד כדי לאתר מבעוד מועד כל הזדמנות הנקרית בדרך היכולה ליעל את התהליך או להועיל לרווחת חייה של האוכלוסייה האמורה להתגורר במתחם, או לחילופין לאפשר יכולת לזהות מראש נקודות שעלולות לגרום למשברים או עיכובים בתהליך.
ההשפעות השונות ינותחו ויופקו מהן המלצות רלוונטיות לגבי התהליך כולו משלב התכנון ועד לביצוע והם יאוגדו בתסקיר. ישומן של ההמלצות הללו יאפשר לצאת לדרך חלקה עם מינימום מהמורות כאשר התושבים העתידים להתגורר במתחם, צרכיהם ורווחתם הכללית מהווים חשיבות עליונה לקיום התהליך.
איך נערך תסקיר חברתי?
כאשר עורך דין להתחדשות עירונית נצרך לבצע תוכנית חידוש עירוני מכל סוג, עליו כשלב מקדים להכין ולהגיש את התסקיר החברתי, ולשם כך יש לבצע עבודת שטח מקדימה ומקיפה מאוד:
יאספו נתוני שטח וסטטיסטיקות ממקורות מידע חיצוניים (מידע רלוונטי שניתן לקבל מעיון במסמכי ארנונה, נסחי טאבו וכדומה) יחד עם התרשמות כוללת מהמתחם והאזור שסביבו, שתתקבל לאחר ביצוע סיורים מקיפים באזור בשעות שונות. להם יתווסף מידע שייאסף לאחר ביצוע סקרים ותשאולים של המתגוררים במקום האמור ותשאול נציגים מקומיים מהשכונה הנחשבים לבעלי דיעה בתחומים שונים (נציגי קהילה, חינוך וכדומה) וכן תשאול נציגויות הדיירים.
איך נראה מבנה התסקיר החברתי בפועל?
מבנה המסמך יכיל פתיח ובו הקדמה עם נתוני רקע כלליים אודות המתחם, היכן הוא ממוקם ומה מתוכנן להיעשות בתהליך העבודה.
החלק הבא הוא מתן תקציר ובו עיקרי הממצאים וההמלצות העיקריות שתוארו בשלב הראשוני, המלצות שסוכמו והוצעו לאחר שמופו מאפייני התושבים העתידים להתגורר במתחם וצרכיהם.
לחלק זה יתווסף פירוט המסביר את האופן שבו נאספו הנתונים (סקרים תשאולים מי הן קבוצות המיקוד שנדגמו ועוד.) וכן נתונים דמוגרפיים נוספים כמו:
כמה משקי בית נדגמו מהסך הכולל של משקי הבית במתחם,
כמה ענו בפועל על הסקר, כמה מתוכם הם בעלי הנכס המתגוררים בו, וכמה מהם בעלי הנכס אך אינם מתגוררים בו בפועל ונתונים נוספים שעשויים לשפוך אור.
יינתן גם ניתוח אודות השכונה ומאפייניה, המוסדות שבה, ההתניידות בתוכה (תנועה וחניה), כיצד היא מתנהלת כיום מבחינה חברתית ופיזית, מה התהליכים התכנוניים שהתקיימו בה בעבר ובהווה (האם התהליכים שנעשו גרמו לחוזקות ומילאו צרכים וחוסרים) ולסיכום מה מכיל התהליך החדש האמור להתקיים במתחם בעתיד.
לתסקיר יצורפו נספחים שילוו את האמור בו ושיתנו מידע נוסף להרחבת ההכרות עם האזור המיועד:
מפות או הדמיות של המתחם עצמו ומיקומו
תמונות של המבנים על מנת להבין מה מצבם התחזוקתי מבפנים ומבחוץ והמרחב הפתוח שסובב להם: צמחיה, תשתיות, שבילים, מתקנים, מוסדות ציבור המשמשים את התושבים.
מידע על הדירות במבנה (באמצעות הארנונה\נסח טאבו\תשאול):
שטחן, המבנה הפנימי שלהן, אזורי חניה הנדלן באזור (מחירים לקניה\השכרה, כמות עסקאות, מגמות עליה וירידת מחירים)
מאפייני הדיירים – סגנון והרכב משקי הבית (שוכרים מול בעלי דירות , הרכב גילאים, אוכלוסיות רגישות, היבטים חברתיים) וכל נספח נוסף שיוכל לסייע ולהרחיב מידע על השכונה. בסיום יפורטו ההמלצות הרלוונטיות, מומלץ לרכזן בטבלה המחולקת לנושאים והסטטוס שלהם בתהליך.
מדוע ישנה חשיבות רבה כל כך לביצוע תסקיר חברתי בהתחדשות עירונית?
התהליך חיוני כל כך כי הוא מאפשר איסוף מידע מקיף על מאפייני הקהילה המתגוררת באזור המיועד להתחדשות, צרכיה, חששותיה והעדפותיה, מידע חובה על מנת לתכנן התחדשות שתתאים לצרכים הייחודיים של הקהילה. זהו כלי חשוב באמצעותו ניתן להביא את קולותיהם של התושבים לידי ביטוי, לאפשר להם להשפיע על תוכניות ההתחדשות ולפתח תחושת שייכות ומעורבות.
תהליכי התחדשות עירונית עלולים בבסיסם להוביל לסרבנות והתנגדויות של דיירים כתוצאה מפגיעות חברתיות וכלכליות בקרב אוכלוסיות מסוימות, או חששות מפני ביטול זכויותיהם של האוכלוסייה המבוגרת, עולים חדשים או משפחות בעלות הכנסה נמוכה.
תסקיר חברתי יכול לזהות מכשולים אלו מראש ולסייע בזיהוי פערים חברתיים או להציע דרכים לצמצומם ולפתח פתרונות מותאמים למניעתם או הקטנתם.
לסיכום, ביצוע תסקיר חברתי הוא צעד הכרחי וחשוב בכל תהליך של התחדשות עירונית. ניתוח מדויק שכזה מאפשר בדיקת שטח מדוקדקת טרם התחלת הפרויקט מה שעשוי לסייע רבות בהפקת לקחים מתהליכים קודמים, הסקת מסקנות ומזעור נזקים עתידיים. התסקיר מסייע בקבלת החלטות מושכלות בנוגע לתהליכי התחדשות עירוני ומספק תשתית נתונים ומידע המאפשרים ליזמים, מקבלי החלטות וגורמים רלוונטיים אחרים לפעול בצורה אחראית ומקצועית. לכן, מומלץ לכל יזם או גורם המעורב בתהליך של התחדשות עירונית ליזום ביצוע תסקיר חברתי מקיף ומקצועי.
נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה העולה לגבי התהליך!